Sünnet Nedir?

Sünnet penisin ucunda, idrar çıkış deliğini kapatan ve o bölgede kapalı boşluk oluşturan cilt katlantısının kesilerek alınmasıdır. Çok eski tarihlerden bu yana farklı toplumlarda geleneklerin gereği olarak veya bazı dinlerde ön şart olarak uygulanmaktadır. Anlaşılmaktadır ki ilkel dönemlerde dahi tıbbi faydaları tam açıklanamasa da sünnetin pratik faydaları fark edilerek yaygınlaştırılmıştır.

Sünnet derisinin geriye sıyrıldıktan sonra ödem ve darlık nedeniyle tekrar düzeltilememesi acil sünnet gerektiren durumlardandır. Bu, çocuk için oldukça ağrılı bir durumdur ve sünnetle rahatlatılabilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında eğer neden bulunamamışsa sünnet yapılması önerilmektedir. Sünnet derisi mikroorganizmalar için kaynak oluşturuyorsa tedavi edici sonuç verebilmektedir. Mesaneden böbreklere idrar kaçağı ya da böbreklerde genişleme olan çocuklarda yapılan sünnetin idrar yolu enfeksiyonunu azalttığı gösterilmiştir.

SÜNNET İŞLEMİ

Sünnet, vücudun bir kesiminin kesilip, onarılmasını içerdiği için ‘Cerrahi’ bir işlemdir. Gerekli ağrı kontrolünün ve steril (temiz) şartların sağlanması için ameliyathane veya sünnet için özel hazırlanmış hastane odalarında bir cerrah tarafından yapılması gerekmektedir.

Sünnette ağrı kontrolü ve anestezi, genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Biz, genel anesteziyi, çocuğun tamamen uyumasını sağlayarak ağrı ve tedirginliği tamamen ortadan kaldırması nedeniyle ve çocuğun sünnet sırasında hareket etmesini engellediği için tercih etmekteyiz. Aileleri tedirgin eden anestezi riskleri, hastanın sünnet öncesi tam muayene ve değerlendirmesinin yapılması, gelişen anestezi teknik ve ilaçları, deneyimli doktor ve personel varlığı ile epey azalmıştır hatta yok denecek kadar azdır.

Sünnet Öncesinde Neler Yapılmalıdır?

Sünnet öncesinde çocuğun mutlaka doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. Çünkü gözden kaçabilecek pek çok hastalığın tespit edilmesi mümkün olabilir. Penisteki yapısal anormallikler, fıtık, inmemiş testis sadece bunlardan en sık görülenleridir. Ayrıca lokal anestezi ile yapılacak büyük çocuklarla doktor arasında pozitif bir iletişim sağlanır ve böylece çocuğun sünnet sırasındaki stresi azaltılabilir. Ancak muayene sırasında görülmeyip sünnet sırasında tespit edilebilen hastalıklar da vardır. Sünnet derisi kapalı olup, sünnet sırasında açıldıktan sonra tespit edilebilen hipospadias (idrar deliğinin altta olması) nadiren görülebilir. Bu durumda ailelere bilgi verilir ve işlem hipospadias onarımı ameliyatı ile birlikte sünnete dönüştürülür.

SÜNNET SONRASI BEKLENEN DURUMLAR

Sünnet sonrası ilk idrar yangıya bağlı zorlayıcı olabilir. İdrarını yaptıktan sonra ağlama, huzursuzluk normaldir. 2-3 kez idrar yaptıktan sonra kaybolur.

  • Büyük çocuklarda ilaç etkisiyle oluşan çift görmeye bağlı ‘’Neden 2 kafan var?, neden 4 gözün var?’’ gibi sizi şaşırtan sorular bazen de gülümseten garip davranışlar görülebilir. Göz bebeklerinde sağa sola ritmik hareketler oluşabilir. Bunların tümü gözlem sonrası 1- 2 saat içinde kaybolur.
  • Pipinin şişmesi (ödem) doğaldır. İdrarını yapabiliyorsa sorun oluşturmaz. Bazı çocuklarda 3-4 gün içinde geçerken bazılarında 2 haftaya kadar uzayabilir. Tamamen bünyesel bir yanıttır.
  • Lekelenme, sızıntı şeklinde kanama olabilir. Bozuk çeşme gibi damla damla sürekli kanama varlığında, kanayan yere gazlı bezle 3-5 dakika sıkıca bastırarak tampon uygulayınız. Kanama durmazsa hekiminize haber veriniz.
  • Pipinin dip kısmında ve gövdesinde kırmızılık, torbaların üst kısımlarına inen morluk oluşabilir. Lokal anestezinin geçici etkisidir. Endişelenmeyiniz.
  • Her yaşta sünnet yapılabilir mi, yoksa sünnetin sakıncalı olduğu bir yaş var mı?

    En uygun zaman hangisidir?

    Sünnet her yaşta yapılabilen cerrahi bir işlemdir. Genellikle önerdiğimiz sünnet ameliyatının ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında uygulanmasıdır (Sadece yenidoğan döneminde sünnet, yine ameliyathane koşullarında Lokal anestezi ile yapılabilinir). Çocuğun cinsel kimliğini tanıdığı 2-6 yaşları arasında tıbbi bir zorunluluk olmadıkça sünneti önermiyoruz. Bu yaşlarda çocuklar ağrı hissetmeseler de yapılan işlemi cinsel kimliğine saldırı olarak algılamakta ve bilinç altında olumsuz etkilenmeler söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle ciddi bir tıbbi zorunluluk olmadıkça bu yaşlarda sünnetten kaçınılmalıdır. Öte yandan sünnet derisi sık sık iltihaplanıyorsa, sık idrar yolu enfeksiyonları geçiriliyorsa, çocuğun damla damla idrar yapmasına yol açacak darlığı varsa, çiş yaparken sünnet derisi bir balon gibi şişiyorsa, veziko üreteral reflü hastalığı varsa geciktirilmeden sünnet yapılmasında yarar vardır.