Babanın çocuğun gelişiminde nasıl bir yeri vardır?

Babalar Günü yaklaşıyor. Bu vesileyle babanın çocuğun gelişiminde nasıl bir yeri olduğuna değinebiliriz.

Hatlar her ne kadar annenin evde babanın işte olduğu geleneksel aile tipinde olduğu kadar belirgin olmasa da aile içinde ebeveynlerin rollerinin belli alanlarda farklılaşan ama daha çok birbirini tamamlayan roller olduğunu söyleyebiliriz.

Ve içinde sadece babanın dışarıda çalıştığı, sosyal ilişkiler ağının baba vesilesiyle örülü olduğu aile tiplerinde çocuğun ‘dünyaya açılan kapı’sı konumunda olan baba ile ilişkisi ya da babanın dünya ile olan ilişkisi nasıl ise çocuğun da ileride dünya ile ilişkisinin de öyle olacağını düşünülürdü.

Günümüzde durum çok daha farklı.

Artık anneler de çocuğa babalar kadar dünyayı tanıma fırsatı sunduğundan aynı şeyi söylemek mümkün değil. Yalnız bu babaların daha az sorumlu hissetmelerini sağlamamalı. Çünkü eskiden daha çok annenin temsil ettiğini düşündüğümüz merhamet ve sevgi gibi içsel yaşantıların artık babalar tarafından da oluşturulduğunu görüyoruz.

Yani anne ve babaların rolleri birbirinden farklı ve bağımsız olmaktan birbiriyle bütünleşik ve döngüsel olmaya doğru evriliyor. Babalarıyla vakit geçiren, oyun oynayabilen, güvenli ve sağlıklı ilişki kurabilen çocukların çok daha başarılı ve hayat doyumu yüksek bireyler olduğunu görüyoruz. Günümüzde babaların bu konuda çok daha duyarlı olduğundan bahsetmek mümkün. Artık anne ve babalar birlikte çocuklarının geleceğine dair planlar yapıyor, toplantılara katılıyorlar. Babalar da anneler kadar çocuğun bilişsel ve duygusal bütünlüğünü korumak yönünde kendini sorumlu hissediyorlar.

Çocuklarıyla birlikte faaliyette bulunan, onlarla sohbet eden, eğlenen, en önemlisi de çocuklarının varlığına saygı duyan ve gelişimi ile ilgilenen, çocuklarına değer verdiğini hissettiren babaların olması sağlıklı nesillerin yetişeceğine dair umut verici görünüyor.