Çocuğunuzla aranıza karneyi sokmayın!
Bir okul dönemi daha sona ermek üzere. Tatil yaklaştı. Anne babalar da öğrenciler kadar yılsonu karnelerini beklemeye başladılar şimdiden. Acaba notlar nasıl gelecek? Nasıl davranmak gerekecek? soruları tekrar gündemde.
Elbette her anne baba çocuğunun başarılı bir karne getirmesini bekliyor. Yalnız bazen sanki çocuklarımız bunu istemiyorlarmış ya da istemedikleri için başarılı olmuyorlarmış yanılgısına düşüp, beklentimizi karşılamadıkları için onlara kızmaktan geri durmuyoruz. Hatta kızmalarımız bazen yaralayıcı ve özgüveni zedeleyici boyutlara ulaşıyor.
Peki nasıl davranmak gerek?
Öncelikle buna çocuğun kendisini nasıl hissediyor olduğunu düşünerek karar vermek gerekir. Mesela arkadaşlarından daha kötü bir karnesi var, kendisini başarısız hissediyor, belki karnesiyle hatta kendisiyle dalga geçiliyor ve büyük bir yenilmişlik hissiyle eve geliyor. Bu da yetmezmiş gibi siz de onu anlamıyor, onun için ne kadar çok uğraştığınızı, buna rağmen başarılı olmadığı için suçlu olduğunu, ona inancınızın kalmadığını söylüyor ve rencide ediyorsunuz.
Böyle bir senaryoda kendini nasıl hisseder dersiniz?
Okula, anne babasına, hedeflerine, kendisine dair düşünceleri neler olur? Peki bunun kime nasıl bir faydası olur?
Böyle zamanlarda nasıl davrandığınız çok önemli!
Şimdi de senaryonun sadece anne baba tarafından desteklendiği şekilde değiştiğini varsayalım. Çocuğunuz eve yine sanki savaşı kaybetmiş gibi yenilmişlik hissiyle gelmiş olsun. Ancak bu defa önce çocuğun başarılı olduğu dersleri (sizin için önemsiz hatta gereksiz dersler olsa bile) belirtin, bunların önemli olduğunu belki bu konuda yeteneklerini keşfedebileceği bir ortam ayarlayabileceğinizi söyleyin. Sonra, zayıf olduğunu düşündüğünüz derslere dair üzüldüğünüzü belirterek ve çözüm yolu aramak için ortak bir plan yapabileceğinizi, ona inandığınızı, yeteri kadar çalıştığında ve desteklendiğinde yapmaması için hiçbir neden olmadığını söyleyin.
Sizce karnedeki notların hayatın sonu olmadığını, kendisini geliştirmek için eksik noktalarının farkında olmasının aslında fırsat olduğunu hatırlattığınız bu senaryoda çocuğunuz kendini nasıl hissedecektir? Bu size, ona, aranızdaki ilişkiye neler katar dersiniz?
Çocuğunuzla ilgili yardıma ihtiyaç duyduğunuz her an sizin yanınızda olmaya hazır olacağız, çünkü biliyoruz ki bazen anlaşmazlıklar ilişkinin kuvvetlenmesi için mucizevi bir fırsattır.
Elbette her anı ama özellikle hassas zamanları kimlerden, nasıl destek alarak geçirdiğiniz hayatınızın geri kalanına ciddi etkide bulunabilir. Bu yüzden terapistinizi seçerken dikkatli davranmanız gerekir.
Unutmayın her yol engebelidir, önemli olan engelleri en az hasarla aşarak istediğimiz amaca, hala onu arzuluyorken ulaşabilmektir.