Çocuklarla sünneti konuşmak nasıl olmalı?

Havalar ısınmaya başladıkça yaza dair planlar da netleşmeye başladı.

Birçoğumuzun aklında çocuğunu bu sene sünnet ettirmek var. Maddi ve manevi boyutuyla birlikte oldukça mesai isteyen bir uğraş bu. Yine de en önemlisi çocuklarla bu konuyu doğru şekilde konuşabilmek. Peki ama bunu nasıl yapıcaz?

Öncelikle sünnet için doğru zaman mı olduğuna karar vermek lazım.

Uzmanlar sünnet için en doğru zamanın ilk 3 gün ya da ilk hafta olduğunu söylüyorlar. Ne kadar erken olursa o kadar iyi olur diye de ekliyorlar, lakin bebeklik döneminde çocuğunuzun sünnet olmamış olması dünyanın sonu değil. Yine de 3-6 yaş arası çocukların sünnet edilmesi daha hassas yaklaşmayı gerektirecektir. Unutmamak gerekir ki doğru cerrahi müdahaleler ve yaklaşımla çocuğunuzu hazırlamak ve yaşayacağı rahatsızlığı en aza indirmek mümkün.

Peki çocuğa nasıl açıklanmalı?

Öncelikle açıklamayı yaparken esas olanın çocuğun yaşı olduğunu akılda tutmak gerekir. Çünkü çocukların her gelişim döneminde endişeleri ve düşünme biçimleri farklıdır. Çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde bu sürecin üstesinden gelebilmesi için sünnetin ‘’erkek olmak’’, ‘’erkeklik’’ vb gibi kavramlardan ziyade ‘’sağlıklı olmak’’la ilişkilendirilerek açıklanması gerekir.

Süreci abartmamak, mümkünse üzerine çok fazla konuşmamak, ‘pipisiz kalacaksın’’ gibi şakalar yapmamak gerekir. Çocuğa bunun neden gerekli olduğu, bunun için nereye gidileceği açıklanmalı, yanında kimleri istediği sorulmalı, mümkünse sonrasında yapılacak olan kutlamaya dair fikri alınmalı, arkadaşlarını davet edebileceği söylenmelidir.

Çocuğu canının bir parça yanabileceğini ama bunun çabucak geçeceği konusunda bilgilendirmek ve tüm bu süreç boyunca her zaman yanında olacağınızı söylemek önemlidir. Bu sayede çocuğun aklındaki belirsizlikler kalkar ve kaygılarını arttıracak detaylar kontrol altına alınmış olunur.

Yine de çocuğunuz kaygılanabilir, sürekli bu konudan konuşmak isteyebilir ya da bu konu hiç konuşulmamış gibi davranmak isteyebilir, ağlayabilir, altını ıslatmaya başlayabilir. Bu gibi durumlarda ‘’korkacak ne var’, ‘’ağlama’’, ‘’artık ağabey/erkek oluyon’’ vb. demektense bir uzmandan destek alınabilir

Elbette her anı ama özellikle hassas zamanları kimlerden, nasıl destek alarak geçirdiğiniz hayatınızın geri kalanına ciddi etkide bulunabilir. Bu yüzden terapistinizi seçerken dikkatli davranmanız gerekir.

Unutmayın her yol engebelidir, önemli olan engelleri en az hasarla aşarak istediğimiz amaca, hala onu arzuluyorken ulaşabilmektir.