Orucun psikolojik etkileri nelerdir?
Oruç tutanlarda, uzun süreli açlığa bağlı, kan şekeri düşer. Kan şekerinin düşmesi de baş ağrısı, baş dönmesi, dalgınlık, unutkanlık, sinirlilik gibi rahatsız edici bazı belirtilere neden olur. Sıcak hava ve sıvı alımında kısıtlığa bağlı olarak vücudun fizyolojik dengesinde gelişen değişiklikler de stres ve sinirlenme eşiğinin düşmesi başta olmak üzere, ani öfkelenmeler, depresif ruh hali ve uyku sorunlarına neden olabilir. Tüm bunların yanı sıra sigara kullanan kişilerde, oruç tutulan sürede yaşanan nikotin eksikliği sinirlilik halini biraz daha arttırabilir. Bağımlılık yapıcı bir madde olan nikotinin yoksunluğu bağımlılarda, gerginlik, huzursuzluk ve sinirliliğe neden olabilir.
Yaz aylarında orucun neden olabileceği olumsuz psikolojik etkileri gidermede uygulanabilecek yöntemler nelerdir?
- Özellikle sıvı kısıtlılığının ve kan şekerinin en düşük seviyede olduğu gün sonunda, orucun anlam ve önemini kendinize hatırlatabilirsiniz.
- Gün boyunca vakit buldukça, nefes ve gevşeme egzersizleri yapmaya çalışın.
- Yoğun zihinsel performans gerektiren işlerinizi sabah saatlerinde planlamaya özen gösterin.
- Aile içinde bir konuyu tartışacaksınız ya da iş yerinde bir problemi çözmeniz gerekiyorsa, bunu dikkatinizi toplayabileceğini ve daha sakin bir şekilde düşünebileceğiniz bir dönem içinde planlamaya özen gösterin. Bu planlama, anlık tepkilerinizi denetlemenize yardımcı olacağından daha olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
- Mümkünse gün içinde serin bir duş alın.