18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü

Enfeksiyon hastalıkları sık rastlanan hastalıkların başında gelmektedir. Bu hastalıklara bakteri, virus, parazit ve mantarlar neden olmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde mikropların üremesini durduran ya da onları öldüren antimikrobiyal ajanlar sıklıkla kullanılmaktadır. Bunlar içerisinde hepimizin bildiği gibi antibiyotikler, en sık kullanılanlarıdır.
ANCAK UNUTULMAMALIDIR Kİ ANTİBİYOTİKLER ESAS OLARAK BAKTERİLERE KARŞI ETKİLİDİR. ÖZELLİKLE EN SIK ETKEN OLARAK KARŞILAŞILAN VİRÜSLERE HİÇBİR ETKİSİ YOKTUR.
Antibiyotikler özellikle gereksiz yere yaygın ve yanlış kullanıldığında hızla direnç gelişebilir. Antibiyotik direnci, bakterilerin antibiyotik varlığında çoğalabilmeleri ve canlılıklarını sürdürebilmeleri durumudur. Antibiyotik kullanımı arttıkça doğal olarak bakterilerle antibiyotiklerin karşılaşmaları artacak ve bakteriler antibiyotikli ortamda yaşamaya uyum sağlayacaklardır. Başka bir deyişle antibiyotikler bakterileri öldüremeyecek ve dirençli bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlar hayatı tehdit eder duruma gelecektir.Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanmamalıdır. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutmamalıdır. Hekim önerdiğinde antibiyotikleri mutlaka verilen doz, şekil ve sürede kullanmalıdır. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır.
Antibiyotikler; Ateş Düşürmez Ağrı Dindirmez Virüslere Bağlı Enfeksiyonları Tedavi Edemez Yaygın ve Yanlış Kullanıldığında Hızla Direnç Gelişir. Direnç Geliştiğinde Antibiyotikler Esas Etki Beklediğimiz Bakterilerin Neden Olduğu Enfeksiyonların Tedavisinde de Etkisiz Hale Gelir.
Antibiyotik Farkındalık Günü’nün (18 Kasım) Farkında Olun.