Diyette yenilik arayanlara Chia Tohumu ve Kinoa

Dönem dönem bazı besinler diyet listelerinde popüler olmakta ve her seferinde zayıflama umuduyla bu besinleri tüketmeye özen göstermekteyiz. Chia ve kinoa da son dönemlerin taçlanmış besinleri olarak karşımızda.

CHİA TOHUMU

Meksika ve Guatemala’da yetişen chia bitkisi, Güney Amerikalı yerlilerin performans ve dayanıklılık gerektiren durumlarda çokça kullandıkları bir bitki olarak yerini almış. Son dönemler ülkemizde de satışı yaygınlaşan bu bitkiye, özellikle yüksek besin değerine sahip olması nedeniyle diyet listelerinde sık sık yer veriliyor. Yaklaşık 2 yemek kaşığı chia tohumu 140 kalori, 4 gr protein, 12 gr karbonhidrat, 9 gr yağ ve 11 gr lif içeriyor. 2 dilim ekmekle eş değer kaloriye sahip olmasına rağmen protein içeriği ekmeğe oranla daha yüksek. Özellikle vejeteryanlarda iyi bir seçenek olabilir. Chia tohumunun en iyi özelliklerinden biri de omega- 3 bakımından zengin olması. Bu yönüyle özellikle kalp damar hastaları ve balık tüketimi az olanlar tercih edebilir. Aynı zamanda chia tohumu su ile birleşerek jel kıvamına gelen bir bitki. Yüksek miktarda lif içeriyor olması tokluk hissini arttırarak kan şekerindeki yükselmeyi yavaşlatıyor. Sindirimi daha verimli hale getiriyor. Bu yönüyle de zayıflama diyetlerinde etkin bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

Chia tohumu tüketmenin zayıflamayı hızlandırıcı bir rol oynadığını söyleyemeyiz fakat tokluk süresini uzatması nedeniyle diyet yapanların işini kolaylaştıracağı bir gerçek. Chia aynı zamanda, kalsiyum, fosfor, manganez, magnezyum, demir gibi bedenimiz için gerekli mineralleri içeriyor. Gluten içermemesi nedeniyle çölyak hastaları için de iyi bir seçenek. Chiayı çorba, yoğurt ve puding ile birleştirip tüketebilirsiniz; fakat kalori içeriğinin ekmekle eş değer olduğunu unutmayıp, ölçüsüne dikkat ediniz.

KİNOA

Kinoa bitkisi Güney Amerika’da yetişen ve son dönemde ülkemizde de tercih edilen bir tahıl olmuştur. Bulgur ile olan benzerliği ile bilinir. Kinoa, vücudumuza dışarıdan almamız gereken amino asitlerin pek çoğunu içermesi nedeniyle protein açısından zengindir. Bu özelliği ile vejeteryan beslenenler için yıldız bir besin olmuştur. Enerji ve protein değeri aynı miktardaki bulgura oranla biraz daha fazladır. 3 yemek kaşığı kinoa yaklaşık olarak 1 dilim ekmeğe eşit ölçüde kalori içerir.

Gluten içermeyen bir tahıl olması nedeniyle çölyak hastaları için iyi bir enerji ve protein kaynağıdır. Lif içeriği yüksek olması nedeniyle uzun süre tokluk sağlar ve sindirimi kolaylaştırır. Demir, fosfor, magnezyum ve kalsiyum bakımından da zengin bir besindir. Glisemik indeksi düşüktür, kan şekerini hızlı yükseltmez. Bu yönüyle diyabet hastaları için de iyi bir seçim olabilir. Kinoa ülkemizde bolca ve ucuza bulunabilen bulgur ile mukayese edildiğinde bulgurdan daha önde bir besin değildir; diyette yeni bir alternatif arayanlar, vejeteryan olduğu için yeterli protein alamayanlar ve çölyak hastaları kinoayı pilav, kısır, çorba ve salatalarda kullanabilirler.