Kurban Bayramında kilo almamak için dikkat etmeniz gerekenler!

Malumunuz kurban bayramı geliyor, insanda ne güzel çağrışımlar yapıyor. Geleneksel bir bayram süreci. Buluşma, bayramlaşma, hasret giderme, gezme, tozma… Arada bu bayramlar seyranlar olmasa insan nasıl deşarj olur. Hele o toplanmalar, ikramlar yok mu. Baklavalar, börekler, çikolatalar… Bir de hava hafif güzel ise ailecek mangal partisini de atlamamak gerek.
Kulağa öyle hoş geliyor ki; diyet yapanlara “bayramda diyete devam edeceksiniz” demek yerine, bu hafta da kilo vermeyin, ama almadan da gelin diyorum ve ekliyorum;
Bayramda kilo almamak için;
İyi bir kahvaltı. Bayram günü atlamamanız gereken bir öğün. Zaten bütün gün yağı fazla alma ihtimalinizi düşünerek, kahvaltıda az yağlı peynire, tam tahıllı ekmeğe ve mutlaka, domates, salatalık, maydonoz, dereotuna yer verin. Böylece “kavurma öğününde” iştahınız kontrol altında olur.
Bol bol su için, bu arada susadıkça yudumladığınız sudan bahsetmiyorum. Mesela günde 6 kez su için ve her seferinde 2 bardak olmasına özen gösterin. Tükettiğiniz su, tansiyonunuzu dengelemede, iştahınızı kontrol etmede, metabolizmanızı hızlandırmada ve yediklerinizin sindirilmesinde oldukça etkili olacaktır.
Mutlaka çiğ sebze. Et tüketiminde aşırıya kaçmak istemiyorsanız, etin yanında salataya; eğer salata yoksa, marul, roka, maydonoz, yeşil biber, domates, soğan gibi çiğ sebzeleri doğramadan da atıştırabilirsiniz. Çiğ sebzeler midede doluluk hissini arttırarak fazla et tüketimini engelleyecektir. Ayrıca sebzelerden alacağınız vitaminler, etin biyoyararlılığını arttıracaktır. Bunun yanı sıra fazla protein alımından kaynaklanabilecek konstipasyon (kabızlık) probleminden de korunmuş olacaksınız.
Etler kesim sonrası “ölüm katılığı” dediğimiz sertlik sürecine girer. Bu yüzden etlerin dinlendirilmeden kullanılması, sindirimini ve pişirilmesini zorlaştırır. Bu da sindirim problemleri ortaya çıkarabilir. Bu yüzden etlerin en az 1 gün bekletilmesi önerilir. Etleri pişirirken de, yağda kızartma işlemine asla yönelmemeli, etleri kendi yağı ile düşük ateşte yakmadan pişirerek, vitamin, protein kaybını önleyebilirsiniz. Diyette olanlar görünen yağlara asla ekmek banmamalılar. Etleri yağlarından ayırarak seçmeliler.
Tatlılara, böreklere, baklavalara, çikolatalara gelince…
Orada durmayı biliniz. Yani bu saydığım kalorili yiyecekler yalnız bayramdan bayrama rastladığınız besinler değil. Günlük hayatta nasılsa arada bir tatlı tüketiyoruz. Fakat bayramda, her uğradığınız ikramda 1 dilim almayı reddedemezseniz, kilo almanız garantidir. İkramları geri çevirmeniz gerekebilir. Böyle durumlarda sakın diyetteyim demeyin; yoksa zorla yedirirler.
Tüm önerilerimiz konusunda ençok dikkat etmesi gereken hasta grupları; Diyabet, HT, Kalp -Damar ve böbrek hastalarıdır. Bir de tabi ki, verdiği kiloları geri almak istemeyenler. Bayram sonrasında rahatsızlıklarınızın zirve yapmasını istemiyorsanız, lütfen dikkatli beslenin.
Ola ki az bişey fazla kaçırdınız, ama çok az bişey
Yürüyüş yapın; ama öyle 15-20 dk değil, açık havada en az yarım saat kadar tempolu olarak yürüyün. En basit ve etkili egzersizdir yürüyüş. Kaslarınızı çalıştırarak, harcayacağınız enerji miktarını arttırmış, fazla kaçanları telafi etmiş olursunuz.
İyi Bayramlar…